HAKKIMIZDA

Kooperatifimiz 2023 yılında gerekli yasal şartları sağlayarak ve izinleri alarak faaliyetlerine başlamıştır.

Temel amacımız İnegöl’ün ekonomisine şekil veren mobilya, ağaç işleri ve mobilya yan sanayisinin ihtiyaç duyduğu yeni nesil üretim alanlarının oluşturulması ve sürdürülebilir geleceği inşa etmektedir. Başta mobilya ve mobilya yan sanayisini daha güçlü, modern ve teknolojik bir düzeye ulaştırmak amacıyla ortak hareket etme kültürü içerisinde çalışmalar yürütmektedir.

İnegöl M. Mobilyacılar Odası, İnegöl Keresteciler Odası, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere şehrimizde yer alan kurum ve kuruluşların iş bilirliği ile İnegöl ekonomisinin lokomotifi olarak kabul edilen mobilya ve mobilya yan sanayisi sektörlerini daha ileriye taşıyabilmek amacıyla hareket edilmektedir.

Birlikte büyümek ilkesinden hareketle İMASKOP ile İnegöl Sanayisinde değişimi başlatıyoruz. Temel hedeflerimize ulaşabilmek için projemizi şekillendiriyoruz. Yüksek kiralarla mücadele eden mobilya ve yan sanayi esnaf ve tacirlerinin daha uygun maliyetli ve ödeme koşullarıyla günümüz koşullarına uygun işyerleri sunarak, sektörün büyümesine katkıda bulunmayı planlıyoruz.

Sektörün Modernizasyonu: Mobilya ve mobilya yan sanayisi sektörlerini güçlendirmek ve modernize etmek, ürün kalitesini ve ortaklarımızın rekabet gücünü artırmak projemizin hedeflerinden biridir. Bu kapsamda sadece bir yapı kooperatifi değil ortaklarımızın üretim süreçlerini daha teknolojik ve verimli hale getirecek çözümler geliştirme amacındayız.

Çalışma Alanlarının İyileştirilmesi: Mevcut durumda İnegöl’de aktif olarak faaliyet gösteren işletmelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi temel ihtiyaçlardan biridir. Potansiyel ortaklarımızın modern, teknolojik, çevreci, kullanışlı ve sağlıklı ortamlarda üretim yapabilmelerini sağlamak amacıyla projemiz şekillendirilmektedir.

İstihdam Olanaklarının Artırılması: Proje kapsamında oluşturulacak yeni sanayi sitesi ile birlikte, İnegöl’de yeni istihdam olanakları oluşturmayı amaçlıyoruz.

Rekabetçi Üretim: Bilgi ve inovasyona dayalı üretim süreçlerinin yaygınlaşması yoluyla ortakların rekabet gücünü artırmak yönünde planlanmış yeni nesil bir organik yapı olması öngörülmektedir. Aynı zamanda akıllı altyapısı ve üretim alanları, yenilenebilir enerji kaynakları ile verimli üretim yapılmasına olanak tanırken; otoyol, demiryolu ve liman bağlantıları sayesinde sanayicilerimize lojistik kolaylıklar sağlanacaktır.

Ortak Üretimin Gücü: Günümüz şartları altında teknoloji sürekli olarak gelişmektedir. Yeni teknolojilerin bir getirisi olarak da ürün çeşitliliği, üretim yöntemleri değişmektedir. Bu kapsamda AR-GE ve tasarımın önemi her geçen gün artmaktadır. Yeni üretim yatırımları farklı işletmelerce aynı anda yapıldığında maliyetleri arttırmaktadır. Ortaklarımızın ihtiyaç duyabileceği ortak üretim alanlarının oluşturulması, ortak AR-GE ve tasarım süreçlerinin geliştirilmesi, ortak pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, ortak lojistik alanları gibi birçok unsur proje içerisinde planlanarak hayata geçirilebilecektir.

Kooperatifimizin ana sözleşmesinde belirtildiği gibi kooperatifimizin temel amacı; ana sözleşmede sayılan imalat ve tamiratla ilgili meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar ile sanayicilerin, günün icaplarına uygun modern ve teknik şartları haiz birer işyerine sahip olmalarını sağlamak ve topluluğun genel hizmetlerin karşılayacak tesisleri içine alan bir sanayi sitesi kurarak;

a) Teknik görgü ve bilgilerini artırmak,

b) Modern imalat metotlarından faydalandırmak,

c) İş birliği ve ihtisaslaşmanın gerçekleştirilmesi gibi çalışmaları yaparak mesleki gelişmelerini sağlamaktır.

Bu amaçla kooperatif:

1)Arsa ve arazi satın alır, birleştirir, imar planına uygun biçimde böldürerek altyapı, plan, proje ve maliyet hesapları hazırlar ve ortaklarına toplu işyeri yaptırır.

2)Altyapı, sanayi sitesi ve müşterek tesislerin plan ve projelerini yaptırır.

3)Taşınır ve taşınmaz mallar ve haklar edinir, bunları satar, ipotek eder, kiraya verir işletir ve kullandırır.  Ancak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından kredi alan kooperatifler bu konuda Bakanlığın iznini alır.

4)Ortaklarının sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli tesisleri kurar.

5)Yaptırılan işyerlerinin mülkiyetini ana sözleşmede yazılı esaslara göre kura ile ortaklarına aktarır.

6) İşyeri yapımının imkansızlaşması halinde, kooperatife ait arsayı parselleyerek ya da hisselendirerek, genel kurulca karara bağlanması şartıyla kura ile ortaklarına dağıtır.

7)Amacına ulaşmak için kredi veren kurum ve kuruluşlardan borç para alır, açılan kredinin amacına uygun olarak kullanılmasını sağlar.

8)İlgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapar, sanayi sitesi yapı kooperatifleri üst kuruluşlarına katılabilirler.

9)Gerektiğinde ortaklar ve personel için yardım fonları oluşturur, konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunur.

10)Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının kredi desteğinden yararlanacak kooperatiflerin kooperatife kayıtlı ortaklar listesi için Bakanlıkça belirlenen Genel Ortak Listesi formatına uygun işlem yapması şarttır.

Kooperatifimiz şu an yer tespit çalışmalarına devam etmektedir. Ön talepleri toplamak, nihai ortaklığın başlaması için gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde Türkiye’nin tematik, özel, teknolojik ve sağlıklı sanayi sitesinin İnegöl’e kazandırılması için çalışmalarımız devam ettirilmektedir.

Siz değerli ortak adaylarımız ve ortaklarımızın da katkılarıyla bu önemli projeyi hayata geçirmenin inancıyla İlçemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamak için emin adımlarla ilerlenmektedir.